Produkty świeże, mrożone czy w puszkach w przebiegu RZS

Dopóki sam nie zbierasz owoców i warzyw, nie może być wielkich różnic pod kątem odżywczym.

Nie ma nic lepszego jak zjedzenie garści świeżo zebranych jagód w ciepły letni dzień, każdy kęs jest pełen smaku, anty-zapalnych polifenoli, minerałów do budowy kości i niezastąpionych witamin. Co ciekawe, można uzyskać prawie takie same substancje odżywcze z worka mrożonych jagód.

zamrozone-owoce-rzs

Wbrew temu, co może słyszeliście, świeże produkty nie mogą być bardziej pożywne niż mrożone. Nawet te w puszkach, owoce i warzywa są dobrym źródłem wielu składników odżywczych, znajdywanych w dziale produkcji rolnej twojego sklepu.

Ponad 48% chorych po 6 miesiącach w reumatoidalnym zapalenie stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Wiele rzeczy wpływających skład odżywczy produktów – grunt na którym są uprawiane, to kiedy zostały zebrane, jak były konserwowane, a nawet sposób w jaki warzywo lub owoc jest przygotowane. Jedno jest jasne: Wartość odżywcza owoców i warzyw nie ma sobie równych.

Owoce i warzywa są bogate w ważne witaminy i minerały oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości i pomaga zahamować przejadanie się, pomagając zrzucić zbędne kilogramy, które wzmagają ból stawów. Oraz zawierają wiele substancji odżywczych, które mogą pomóc zwalczać zapalenie związane z postaciami zapalnymi zwyrodnienia stawów, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RA).

Na przykład, dynia piżmowa zawierają beta-kryptoksantyny, które w badaniu zamieszczonym w numerze sierpniowym z 2005r. czasopisma American Journal of Clinical Nutrition połączono ze zmniejszeniem stanu zapalnego związanego z RA. Antyoksydanty w dyni, w tym witamina C, a także pomagają odeprzeć stan zapalny.

„Jednym z kluczowych składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w redukcji ryzyka jest witamina C w żywności, takiej jak brokuły, truskawki, owoce cytrusowe, papryka, kapusta, melony, ziemniaki i pomidory”.

Czy substancje odżywcze w mrożonych i konserwowanych owocach i warzywach są równe świeżym produktom? To zależy.

Diane M. Barrett, PhD, specjalista produktów owocowych i warzywnych w University of California, departament Davis’s Food Science and Technology, zauważa, że mrożonki mogą być lepsze od importowanych produktów, które mogą stracić pewną wartość odżywczą w wyniku transportu i przechowywania ,

„Kiedy owoce i warzywa mogą dojrzewać do ich szczytowej jakości, są zbierane, a następnie szybko zamrożone, aby zachować w nich składniki odżywcze, smak i kolor, mogą być lepsze”.

Owoce i warzywa komercyjne są często zbierane zanim osiągną swój odżywczy szczyt, dzięki czemu mogą one dojrzewa

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

podczas transportu. W przeciwieństwie do tego, mrożone owoce i warzywa są często zbierane w bardziej dojrzałym stanie, a następnie szybko zamrażane. Puszki jarzyn przechodzą przez podobny proces, co zachowuje wiele składników odżywczych. Oto kilka mrożonych i konserwowych produktów, które mogą cię zaskoczyć:

  • Maliny. Naukowcy odkryli, że poziom przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, polifenoli i antocyjanów, są prawie takie same w mrożonych malinach jak i w świeżych.
  • Zielony groszek. Jak wykazały badania, zamrażanie groszku pomaga zachować poziom witaminy C, któreą szybko traci świeży groszek po zebraniu.
  • Brzoskwinie. Brzoskwinie w puszkach w syropie mają więcej witaminy C niż ich świeże odpowiedniki.
  • Szpinak. zamrożony, posiekany szpinak rzeczywiście zawiera wyższe stężenie wielu składników odżywczych niż świeży szpinak, w tym kwasu foliowego, witaminy E, witaminy A, witaminy K i wapnia. Te składniki budują silniejsze kości i zmniejszają ryzyko nadciśnienia. (Nadciśnienie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, które jest już wyższa u osób z RZS w porównaniu z innymi ludźmi).

Mimo to, metody konserwacji nie są pozbawione wad.

Niektóre ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy B, C i witaminy rozpuszczalne w wodzie; przechodzą do wody w której znajduje się produkt. Wystawienie na działanie powietrza i światła – albo w lodówce lub w misce owoców na blacie kuchennym – może również ograniczyć okres przydatności do spożycia niektórych witamin. Jednak inne składniki odżywcze, w tym – witaminy A, D, E i K, oraz błonnik – przetrwają te procesy.

Ważną rzeczą jest, aby jeść więcej warzyw i owoców, czy one są w puszkach, mrożoneczy świeże. Nie tylko dostarczają wartości odżywczych, mogą zastąpić mniej zdrowe wybory. „Im więcej kęsów warzyw jesz, tym mniej kęsów tłustych potraw będziesz jadł”.