Podstawowa dieta w reumatoidalnym zapalenie stawów (RZS)

Zaopatrz lodówkę i spiżarnię w produkty śródziemnomorskie, by walczyć z bólem i stanem zapalnym.

Jednym z najczęstszych pytań ludzi chorych na zapalenie stawów, jest: „Czy istnieje dieta na zapalenie stawów?” Albo bardziej na miejscu, „Co mogę jeść, aby pomóc moim stawom?”

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

zdrowa-dieta-rzs

Odpowiedź, na szczęście, jest taka, że wiele produktów może pomóc. Stosowanie diety o niskiej zawartości przetworzonej żywności i tłuszczów nasyconych, oraz bogata w owoce, warzywa, ryby, orzechy i ziarna jest dobre dla organizmu. Jeśli ta rada wygląda znajomo, to dlatego, że są to zasady tzw. diety śródziemnomorskiej, która jest często reklamowany przez swoje właściwości przeciw-starzeniowe i zwalczające choroby.

Badania potwierdzają, że jedzenie tych pokarmów może:

  • Obniżać ciśnienie krwi
  • Chronić przed przewlekłymi chorobami, począwszy od raka do zawału
  • Pomóc stawom poprzez ograniczenie stanu zapalnego
  • Dać korzyści twojemu sercu i stawom
  • Doprowadzić do utraty masy ciała, co sprawia ogromną różnicę w leczeniu bólu stawów.

Niezależnie od tego czy nazywają to dietą śródziemnomorską, dietą przeciwzapalną lub po prostu dietą nazapalenie stawów, tu jest spojrzenie na kluczowe produkty spożywcze, oraz na to dlaczego są one tak dobre dla zdrowia stawów.

Ryba

Ile: władze zdrowotne, takie jak The American Heart Association i Akademia Żywienia i Dietetyki poleca trzy do czterech uncji ryby dwa razy w tygodniu. Eksperci twierdzą, że dla stawów więcej znaczy lepiej.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Dlaczego: Niektóre gatunki ryb są dobrym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3 kwasów. Badanie przeprowadzone wśród 727 kobiet po menopauzie, opublikowane w Journal of Nutrition w 2004 roku, stwierdziło, że osoby które miały najwyższe spożycie omega-3, mieli jednocześnie niższy poziom dwóch białek zapalnych: białko C-reaktywne (CRP) i interleukiny-6.

Niedawno badacze wykazali, że przyjmowanie suplementów oleju rybnego umożliwia zmniejszenie opuchlizny stawów i bóli, czasu trwania sztywności porannej i aktywności choroby u ludzi, którzy cierpią na RZS.

Najlepsze źródła: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledzie, anchois, przegrzebki i inne ryby zimnowodnych. Nienawidzisz ryb? Weź suplement. Badania pokazują, że przyjmowanie 600 do 1000 mg dziennie oleju rybnego zmniejsza sztywność stawów, tkliwość, ból i obrzęk.

Orzechy i nasiona

Ile: jeść 1,5 uncji orzechów dziennie (jedna uncja to około jedna garstka).

Dlaczego: „Liczne badania potwierdzają rolę orzechów w diecie przeciwzapalnej,” wyjaśnia José M. Ordovás, PhD, dyrektor żywienia i genomiki na Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie.

Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition w 2011 roku wykazało, że ludzie którzy w ciągu 15 lat spożywali najwięcej orzechów w okresie, mieli 51 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby zapalnej (RZS) w porównaniu z tymi, którzy jedli mniejsze ilości orzechów. Inne badanie, opublikowane w czasopiśmie Circulation w roku 2001 wykazało, że osoby z niższym poziomem witaminy B6 – którą znaleziono w większości orzechów – miały wyższy poziom markerów stanu zapalnego.

Kolejne dobre wieści: Orzechy są pełne przeciw-zapalnych jednonienasyconych tłuszczów. I choć mają one stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu i kalorii, badania pokazują, że jedzenie orzechów wspomaga utratę wagi, ponieważ ich białko, błonnik i jednonienasycone tłuszcze są sycące. „Wystarczy pamiętać, że więcej nie zawsze znaczy lepiej”, mówi Ordovás.

Najlepsze źródła: orzechy włoskie, orzechy piniowe, pistacje i migdały.

Owoce i Warzywa

Ile: Dążyć do dziewięciu lub więcej porcji dziennie (jedna porcja = 1 filiżanka większości warzyw lub owoców lub 2 filiżanki zielonych, surowych liści).

Dlaczego: Warzywa i owoce są wyładowane przeciwutleniaczami. Te silne środki chemiczne działają jak naturalny system obronny organizmu, pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki.

Badania wykazały, że antocyjany występujące w wiśniach i innych owocach czerwonych i różowych, takich jak truskawki, maliny, jagody i jeżyny mają działanie przeciwzapalne.

Owoce cytrusowe – jak pomarańcze, grejpfruty i limonki – są bogate w witaminę C. Badania pokazują przyjmowanie dużych ilości tej witaminy, pomaga w zapobieganiu zapaleniu stawów i utrzymaniu ich w zdrowiu.

Inne badania sugerują, spożywanie warzyw bogatych w witaminę K jak brokuły, szpinak, sałata, kapusta, które dramatycznie zmniejszają stężenie markerów zapalnych we krwi.
Najlepsze źródła: Kolorowe owoce i warzywa – im ciemniejszy lub bardziej jaskrawy kolor, tym więcej antyoksydantów. Dobre będą jagody, wiśnie, szpinak, jarmuż i brokuły.

Oliwa z oliwek

Ile: Dwa do trzech łyżek na dobę

Dlatego: Oliwa z oliwek jest wyładowany tłuszczami zdrowymi dla serca, jak również zawiera oleocanthal, który ma podobne właściwości, jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. „Związek ten hamuje aktywność enzymów COX, ma farmakologiczne działanie podobne do ibuprofenu,” mówi Ordovás. Hamowanie tych enzymów tłumi procesy zapalne w organizmie i zmniejsza wrażliwość na ból.

Najlepsze źródła: Oliwa z oliwek która przeszła jak najmniej procesów rafinacji i oczyszczania, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych niż standardowe odmiany. I nie jest to jedyny olej o właściwościach zdrowotnych. Awokado i olej z krokosza wykazały właściwości obniżające poziom cholesterolu, podczas gdy olej z orzecha włoskiego ma 10 razy więcej omega-3.

Rośliny strączkowe

Ile: Około jednej filiżanki, dwa razy w tygodniu (lub częściej)

Dlaczego: Ziarna są wyładowane błonnikiem i składnikami odżywczymi, które pomagają obniżyć CRP, wskaźnik stanu zapalnego stwierdzany we krwi. Przy wysokich poziomach, CRP może wskazywać na cokolwiek od zakażenia do RZS. W badaniu opublikowanym w Journal of Food Composition and Analysis w 2012 roku, naukowcy analizowali zawartość składników odżywczych 10 odmian fasoli zwykłej i zidentyfikowano szereg przeciwutleniajaczy i związków przeciwzapalnych.

Ziarna są również doskonałym i tanim źródłem białka, około 15 gramów na filiżankę, która jest ważna dla zdrowia mięśni.

Najlepsze źródła: Małe czerwona fasola, czerwona fasola i fasola pinto uważane są przez amerykański Departament Rolnictwa za cztery najlepsze produkty spożywcze zawierające antyoksydanty Rolnictwa (dzikie jagody są na 2 miejscu).

Produkty pełnoziarniste

Ile: Jedz łącznie 6 uncji ziaren dziennie; co najmniej 3 z nich powinny pochodzić z produktów pełnoziarnistych. Jedna uncja pełnego ziarna byłaby równa ½ szklanki ugotowanego brązowego ryżu lub 1 kromce chleba pełnoziarnistego.

Dlaczego: Pełne ziarna zawierają dużo błonnika – który może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Niektóre badania wykazały, że błonnik i bogate w błonnik pokarmy mogą obniżyć poziom CRP we krwi.

Najlepsze źródła: Jedz pokarmy przygotowywane z pełnego ziarna, jak mąki pełnoziarniste, płatki owsiane, bulgur, brązowy ryż, quinoa. Niektórzy ludzie powinni być ostrożni z ziarnami, które jedzą całe życie. Gluten – białko obecne w pszenicy i innych zbożach – jest związane z zapaleniem u niektórych osób.

Należy unikać roślin psiankowatych?

Warzywa psiankowate, włącznie z bakłażanem, pomidorami, czerwoną papryką i ziemniakami, są mocarze w walce z chorobami zapalnymi, zawierają maksimum składników odżywczych przy minimum kalorii.

Zawierają one również solaniny, związek chemiczny, który został obwołany sprawcą bólu stawów. Nie ma naukowych dowodów na to, że psiankowate wywołują bóle stawów. W rzeczywistości, niektórzy eksperci uważają te warzywa zawierają silną mieszankę składników odżywczych, które pomagają zahamować ból.

Jednak wiele osób zgłasza znaczącą ulgę w objawach, gdy unikają one warzyw psiankowatych. Więc lekarze mówią, że jeśli zauważy się, że ból stawów nawraca po jedzeniu ich, należy zrobić test i spróbować wyeliminować wszystkich warzyw psiankowatych z diety na kilka tygodni, aby zobaczyć, czy to robi różnicę.