Orzechy i nasiona w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Orzechy i nasiona są w małych opakowaniach, ale mogą przynieść duże korzyści dla zdrowia

Nie zależnie czy jesz je jako przekąski, wrzucasz je do Stir-fry czy posypujesz nimi sałatki, orzechy i nasiona są uniwersalnymi dodatkami do diety i gotowania. Najczęściej oferują wiele korzyści zdrowotnych dla osób z zapaleniem stawów.

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

orzechy-w-rzs

 

Wiele orzechów i nasion jest dobrym źródłem wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, które obniżają poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca , które jest wysokie u osób z niektórymi rodzajami zapalenia stawów. Są również dobrym źródłem białka i witamin antyoksydacyjnych i składników mineralnych.

Ponadto niektóre orzechy i nasiona są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA), przeciwzapalny kwas tłuszczowy omega-3.

Niektóre orzechy są bogate w magnez, L-argininę i witaminę E, które mogą odgrywać rolę w utrzymaniu stanu zapalnego pod kontrolą . Badania wykazały, że ludzie, których dieta jest bogata w te składniki odżywcze, mają zwykle we krwi niższy poziom niektórych zapalnych cząsteczek i wyższe poziomy przeciwzapalnego białka adiponektyny, w porównaniu z osobami, które jadły ich mniej.

Najlepiej, należy sięgnąć po surowe, niesolone orzechy. „Jednakże, jeśli trochę przypraw pomoże Ci zmienić krakersy maślane, chipsy ziemniaczane i inne mniej zdrowe smakołyki na orzechy – jest w porządku, jeśli będziesz jadł je lekko posolone- chyba, że jesteś na diecie niskosodowej .” Ostrzega on, że wszystkie orzechy i nasiona są bogate w kalorie, więc nie można jeść ich bezmyślnie. Jedna porcja dziennie (około uncji orzechów lub 1 do 2 łyżek nasion) to wszystko, czego potrzebujesz.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Orzechy włoskie

Dzięki swojej wysokiej zawartości ALA, zawierają sporą ilość omega-3, a naukowcy badający ich pozytywne skutki odkryli, że obniża stężenie białka C-reaktywnego (CRP), markera stanu zapalnego związanego z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia i stawów. Jedzenie orzechów regularnie, może obniżyć poziom cholesterolu, orz umożliwić relaksację naczyń krwionośnych w celu zmniejszenia stresu wywieranego na serce i obniża ciśnienie krwi.

Wskazówki: Orzechy włoskie mają mocną teksturę, która czyni je dobrym dodatkiem w daniach bezmięsnych. Spróbuj usmażyć stir fry brokuły, orzechy włoskie i posiekany czosnek z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Orzeszki ziemne

Technicznie należące do roślin strączkowych, orzechy ziemne zawierają największą ilość białka (około 7 gramów na porcję o masie 1 uncji). „Są także tańsze niż większość orzechów, więc dla osób z zapaleniem stawów starających się zmienić swoją wagę, na przykład, mogą stanowić niedrogą przekąskę,”. Orzeszki ziemne są również dobrym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a badania pokazują, żże ich dodanie do swojej diety może pomóc obniżyć poziom „złych” lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i zmniejsza ryzyko chorób serca. Orzeszki dostarczają około 12% dziennego zapotrzebowania na magnez i mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą.

Wskazówki: Użyj masła orzechowego w kremowym sosie do warzyw, makaronu lub kurczaka. Mieszanka 1/3 szklanki gładkiego masła orzechowego, 1/3 szklanki wody lub bulionu, 2 łyżki soku z limonki i sosu sojowego oraz odrobiny pieprzu cayenne do smaku. Sprawdzić czy w maśle orzechowym, które masz są wymienione tylko jeden lub dwa składniki: orzeszki ziemne lub orzechy ziemne i sól.

Migdały

Ponieważ migdały zawierają więcej błonnika niż większość orzechów, są one dobrym wyborem przy kontroli swojej wagi. „Będziesz bardziej najedzony przez dłuszy czas, a także uzyskasz redukcję cholesterolu, spowodowaną obecnością zdrowych tłuszczów. Są również dobrym źródłem antyoksydantów witaminy E, „mówi. Badania wskazują, że tłuszcze jednonienasycone z diety bogatej w migdały obniżają niektóre markery stanu zapalnego, w tym CRP.

Porady: Dodaj posiekane migdały do potraw z ryżem i warzywami, aby dodać chrupkości i subtelnego smaku. „Migdały są również doskonałą przekąską – spróbuj połączyć je ze świeżymi jabłkami i świeżymi wiśniami dla wspaniałego uzupełniającego się smaku” – mówi.

Pistacje

Przegryzaj pistacje, aby pomóc sobie stracić na wadze. „Otwieranie skorupki spowalnia jedzenie, co jest dobre dla osób z zapaleniem stawów starają się stracić kilka funtów, by odciążyć stawy,” mówi. Pistacje mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i są bogate w potas i przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E oraz luteiny – związki, które również znaleźć można w ciemnych warzywach liściastych.

Wskazówki: Posypać pistacjami jogurt grecki polany miodem, by uzyskać wysokobiałkową i wysokobłonnikową przekąskę na śniadanie Kruszone pistacje również pozwalają na uzyskanie chrupiącej panierki do ryby lub kurczaka.

Siemię lniane

Siemię lniane jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł przeciwzapalnych omega-3 ALA. Badania pokazują, że mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL i zmniejszyć ryzyko powikłań cukrzycy i chorób serca. Kruszenie lub mielenie nasion lnu ułatwia ich trawienie i wykorzystanie ALA, więc wybieraj te odmiany zamiast całych nasion.

Wskazówki: Mieszaj z jogurtem wraz z niektórymi owocami lub posypuj płatki z mlekiem lub sałatki.

Nasiona Chia

Nasiona Chia są również doskonałym źródłem przeciwzapalnych ALA, ale ich największą zaletą jest zapewne ich wysoka zawartość błonnika (około 10 g na porcję). „Błonnik daje uczucie sytości, które może pomóc w kontroli wagi”, mówi.

Porady: Nasiona Chia łatwo wchłaniają ciecz i nabierają galaretowatej konsystencji.