Najlepsze ryby na reumatoidalne zapalenie stawów

Dodanie większej ilości owoców morza do posiłków może pomóc wyciszyć zapalenie.

Zwyrodnienie stawów to – w większej części – choroba zapalna. Gdy stawy puchną, stają się czerwone i ciepłe w dotyku, co odczuwamy – to procesy zapalne w toku.

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

ryby-w-rzs

Jednym ze sposobów, aby uspokoić zapalenie to leki które przepisuje lekarz. Innym sposobem jest dodanie kilku kluczowych pokarmów przeciwzapalnych do swojej diety. Wśród najskuteczniejszych pokarmów walczących ze stanami zapalnymi są kwasy tłuszczowe, nazywane Omega-3 – w szczególności ten rodzaj kwasów tłuszczowych występuje w rybach.

Omega-3 i zapalenie

Kwasu eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), nazywane morskimi kwasami tłuszczowymi, ponieważ pochodzą one z ryb. To co sprawia, że te źródła kwasów omega-3, są wartościowymi dodatkami w menu dla osób z zapaleniem stawów jest ich zdolność do hamowania stanów zapalnych. Omega-3 interferują z komórkami odpornościowymi zwanymi leukocytami oraz z enzymami, jak cytokiny, które odgrywają kluczową rolę w odpowiedzi zapalnej ciała.

„Morskie kwasy tłuszczowe Omega-3 duszą zapalenie w zarodku, zanim wybuchnie pożar. One naprawdę pomagają stłumić zapalenie w organizmie na poziomie komórkowym „, mówi Kim Larson, dietetyk w Seattle, a Rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki.

Badania twierdzą, że ludzie, którzy regularnie jedzą ryby o wysokiej zawartości kwasów omega-3 są mniej narażeni na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). A tym, którzy już choruja, morskie omega-3 może pomóc zmniejszyć obrzęk i ból stawów.

Działanie przeciwzapalne omega-3, jest przydatne nie tylko dla złagodzenia zapalenia stawów, a także do zapobiegania innym chorobom związanych z zapaleniem, takim jak choroby serca . To ważne, biorąc pod uwagę, to że te schorzenia są ze sobą ściśle powiązane i często współistnieją. Omega-3 obniża poziom niezdrowych tłuszczów we krwi zwanych trójglicerydami, zmniejszają rozwój blaszek, które zatykają tętnice, podnoszą poziom korzystnego cholesterolu HDL i nieco obniżają ciśnienie krwi.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Które ryby są najlepsze?

Najlepszym źródłem morskich omega-3 są tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki. Jedzenie 3- do 6-uncji ryby dwa do czterech razy w tygodniu zaleca się, by obniżyć stan zapalny i chroni serce.

Wiele ryb, które są bogate w kwasy omega-3 zawierają również dużo rtęci, która może spowodować uszkodzenia mózgu i układu nerwowego, gdy spożywana jest w wystarczająco dużych ilościach. „Ważne jest, aby wybrać mniejsze ryby, które mają mniej rtęci,” sugeruje Larson. Mniejsze ryby mają mniej rtęci po prostu ze względu na ich położenie w pobliżu dolnej części łańcucha pokarmowego. Przy większych rybach jak miecznik, makrela królewska, tuńczyk, czy rekin spożywa dużą liczbę małych ryb, rtęć z każdej z tych ryb gromadzi się w ich organizmach.

Nie wiesz, które ryby wybrać? Oto kilka gatunków, które są bogate w kwasy omega-3, ale mają stosunkowo niską zawartość rtęci:

Ryba

EPA + DHA *

Rtęć**

makrela 2,5 0,05
Palia jeziorowa 1,6 0,071
Łosoś 1,2 – 1,8 0,022
Śledź 1,1 – 1,7 0,084
Sardynki w puszkach 1,0 0,013
Anchois 1,4 0,017
Anoplopoma / czarny dorsz 1,4 0,361
tuńczyk biały 1,3 0,35

* ilość gramów kwasu tłuszczowego na porcję o masie 3 uncji
** Średnio (części na milion)

Hodowlane czy chwytane na wolności?

Kolejne pytanie, wiele osób jedzących ryby chce wiedzieć, czy lepiej kupić hodowlane czy dziko złapane Niektóre badania wykazały, że ryby hodowlane zawierają wyższy poziom polichlorowanych bifenyli (PCB) i innych zanieczyszczeń, które zostały powiązane z powodowaniem raka. Substancje te pochodzą z diety hodowlanych ryb, która przede wszystkim złożona jest z mniejszych ryb.

Innym problemem jest to, że ryby hodowlane mogą zawierać mniej kwasów omega-3 niż dzikie. W tej kwestii badania są sprzeczne, ale ryby chwytane na oba sposoby, są uznawane za dobre źródło kwasów omega-3.

Sprawienie by ryby stały się tańsze

Koszt może być największą barierą w jedzeniu większej ilości ryb. W zależności od miejsca zamieszkania – i sklepu – łosoś może kosztować nawet 20 $ lub 30 $ za funt. Aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne płynące z ryb, nie wydając fortuny, szukj ryb w części zamrażarki w lokalnym supermarkecie. Albo kupuj konserwy z tuńczyka, sardynki czy łososia.

Czy Suplementy oleju rybnego mogą być pomocne dla osób z artretyzmem?

Jeśli po prostu nie może znieść łososia lub sardynki, może warto rozważyć suplementację oleju rybiego . Chociaż niekoniecznie możesz doświadczyć wszystkich korzyści zdrowotnych z suplementów omega-3. Chociaż suplementy zawierają wyższe poziomy EPA i DHA, niż ryby, to nie znaczy, twoje ciało będzie korzystać z tych kwasów omega-3 tak efektywnie. Niektóre badania sugerują, nasz organizm nie przyswaja omega-3 z suplementów tak dobrze jak z samych ryb.

A są jeszcze inne powody wyboru ryby niż tabletek. „Wiemy, że żywność ma tak wiele innych składników, których nie możemy dostarczyć z suplementami” mówi Larson. Kiedy jesz ryby, oprócz kwasów tłuszczowych omega-3, dostarczasz również składników odżywczych, takich jak wapń, witamina D i selen.