Jakie ziarna spożywać w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Dokonywanie mądrzejszych wyborów w przypadku chleba i makaronu przejściach może zmniejszyć stan zapalny.

Wybierając rodzaj makaronu, jaki gotujesz na obiad lub jaki chleb lub płatki masz na śniadanie nie wydaje się wielką decyzją, dopóki nie weźmiesz pod uwagę, tego jaki wpływ niektóre ziarna mogą mieć na twoje ciało. Jedzenie niewłaściwych typów może pogorszyć stan zapalny, co potencjalnie czyni stawy bardziej bolesnymi.

zboza-w-rzs

 

Ziarna prozapalne

Gdy rozważamy opcje zmiany chleba zbóż i makaronów, będziemy chcieli unikać oczyszczonych ziaren. Nie tylko te bardzo przetworzone ziarna powinny być ograniczone, lecz mogą one również pogarszać stan zapalny w organizmie.

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

Ziarno składa się z trzech części: Otręby to zewnętrzne pokrywy ziarna, zarodek jest najbardziej wewnętrzną częścią, która wyrasta w nową roślinę, a bielmo to część środkowa, która dostarcza pożywienia roślinie. Pełnoziarniste zboża zawierają wszystkie trzy części. Z oczyszczonych ziaren usunięto otręby i zarodki, gdzie znajduje się większość witamin, minerałów i białka.

Przykłady żywności sporządzonej z oczyszczonych zbóż to białe pieczywo, biały ryż, ciastka i ciasta. Ze względu na ich prostą budowę, te węglowodany rozkładają się w organizmie szybko. „Ciało zamienia je na cukier szybciej, a cukier jest wysoce prozapalny”, mówi Barbara Olendzki, dyrektor programu żywienia w Center for Applied Nutrition na University of Massachusetts Medical School w Worcester.

Rafinowane ziarna są związane z podwyższonym stężeniem markerów zapalenia we krwi. Zapalenie w organizmie nie jest złe tylko dla zapalenia stawów, ale może też zwiększyć ryzyko powstania innych stanów zapalnych, takich jak choroba serca i cukrzycę.

Czy należy unikać wszystkich ziaren?

Można przeczytać artykuły namawiające do diety paleo lub podobnych planów żywieniowych dla reumatoidalnego zapalenia stawów . Argumentem za unikaniem ziaren jest obecność w nich lektyn – białek wiążących węglowodany obecnych w ziarnach. Niektóre badania sugerują, że lektyny wiążą się ze specyficznymi dla węglowodanów receptorami na komórkach immunologicznych zwanych limfocytami, wywołując reakcję zapalną. W teorii jest tak, że wyeliminowanie pokarmów zawierających lektyny (zwłaszcza ziarna) może zmniejszyć objawy u niektórych osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Jednak badania nie potwierdziły żadnego związku pomiędzy pełnoziarnistymi zbożami i stanem zapalnym, a istnieje wiele dobrych powodów, aby utrzymać te produkty w diecie. Całe ziarna są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem, a także zawierają witaminy z grupy B. Są one bogate w błonnik, który wiąże się z kwasami tłuszczowymi, jak LDL i przenosi po ciele, zanim zdążą zatkać tętnice i doprowadzić do ataku serca i udaru. Jedzenie pełnoziarnistych produktów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. „Całe ziarna są również źródłem żywności dla pożytecznych bakterii, mikrobiomu w naszych jelitach,” mówi Olendzki. Jedzie produktów pełnoziarnistych pomaga „pozostać przy życiu.”

Najlepsze zbożowe wybory

Aby zmaksymalizować odżywienie przy jednoczesnej minimalizacji stanu zapalnego, trzymaj się produktów pełnoziarnistych podczas zakupów lub gotowania. Wiele z tych ziaren jest również bezglutenowa (znakowane poniżej jako GF), jeśli masz celiakię lub nietolerancję glutenu.

  • Amarantus – GF: Chociaż amarantus nie jest oficjalnie ziarnem, jego skład odżywczy sprawia, że jest podobny do ziarna zbóż. Amarantus ma wysoką zawartość białka, ma orzechowy smak i można go usmażyć jak popcorn lub przekształcić go w kaszę przez gotowanie w wodzie.
  • Jęczmień: Idealny dodatek do zup, gulaszu i potraw risotto, jęczmień zawiera z 6 g błonnika na szklankę.
  • Brązowy ryż – GF: Ponieważ nie został oczyszczony w procesie przetwarzania, brązowy ryż jest bogaty w składniki odżywcze. Użyj go jako zamiennik w jakimkolwiek przepiies, który zawiera biały ryż, ale trzeba użyć więcej wody i ustawić czas gotowania.
  • Gryka – GF: Kolejne pseudo zboże jak amarantus, gryka jest technicznie owocem. Jednak można użyć tego składnika o wysokiej zawartości białka w kluskach, naleśnikach i babeczkach.
  • Bulgur: Te orzechowe w smaku ziarna pochodzą z pełnego ziarna, które został częściowo połamane. Użyj go w recepturach, tak samo jak ryż lub kuskus.
  • Proso – GF: Proso to trawa, która jest podobna do kukurydzy. Może ono być stosowane jako alternatywa dla ryżu, lub dodawane do chleba i muf finek.
  • Quinoa – GF: Te wszechstronne, nasiona o wysokiej zawartości białka to idealne substytuty ziarna. Badania wykazują, że Quinoa może hamować uwalnianie substancji immunologicznych nazywanych cytokinami, które mogą być przydatne zarówno do zapobiegania i leczenia zapalenia.
  • Sorgo – GF: Te ziarna zbóż są bogate w białko. Użyj mąki sorgo zamiast białej mąki w pieczywie, ciastkach i innych przepisach.
  • Żyto: Często używane do wypieku chleba żytniego, wykazano, że całe żyto tłumi głód, co może uczynić go użytecznym narzędziem odchudzania.
  • Cały owies – GF: gruby owies i inne pełnoziarniste formy owsa są bogate w białka i są naturalnie bezglutenowe (choć większość dostępnych w handlu produktów z owsa jest zanieczyszczonych pszenicą). Można je jeść na śniadanie lub wykorzystywać je w recepturach.
  • Pełne ziarno pszenicy: Zamiana mąki białej na pełnoziarnistą w swoich recepturach, zwiększa spożycie składników odżywczych i potencjalnie obniża stany zapalne.

Przy zakupie fabrycznie pakowanej żywności z tych ziaren, upewnij się, że zawiera prawdziwych. Niektóre pieczywo i krakersy zawierają brązowe barwniki, aby wyglądały jakby były z pełnego ziarna lub używane są słowa takie jak „wielozbożowe” i „pszenne” na opakowaniu. Poszukaj pełnego ziarna pszenicy jako pierwszego składnika na etykiecie.