Jakie jeść warzywa w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS)?

Jedzenie żółtych, zielonych i pomarańczowych warzyw może być jedną z najlepszych rzeczy, które robisz dla stawów.

Gdy masz reumatoidalne zapalenie stawów, sekcja produkcji rolnej jest jednym z najważniejszych przystanków, przy którym możesz się zatrzymać w sklepie spożywczym. Warzywa są bogate w antyoksydanty i inne składniki odżywcze, które chronią przed uszkodzeniem komórek i zmniejszają stan zapalny w całym organizmie, w tym w stawach.

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

warzywa

Oto przewodnik do niektórych warzywach, które powinny kolorować talerz każdego dnia.

Ciemnozielone warzywa liściaste

Produkcja energii i inne procesy metaboliczne w organizmie wytwarzają szkodliwe produkty uboczne zwane wolnymi rodnikami, które niszczą komórki. Wolne rodniki odgrywają rolę w rozwoju m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Zielone, liściaste warzywa, takie jak szpinak, brokuły, brukselka, kapusta włoska, kapusta pak choy są wypełnione przeciwutleniaczami, takimi jak witaminy A, C i K, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. Te pokarmy są również bogate w dobry dla kości wapń.

Brokuły i inne warzywa kapustne (brukselka, kapusta, kalafior i bok choy) oferują kolejną korzyść – naturalny związek o nazwie sulforafan. Badania na myszach wykazują, że Sulforafan blokuje proces zapalny i może spowolnić uszkodzenia chrząstki w chorobie zwyrodnieniowej stawów. I istnieją pewne dowody, że dieta bogata w warzywa może zapobiec RZS.

Słodkie ziemniaki, marchew, papryka czerwona i dynia
Te jaskrawo pomarańczowe i czerwone warzywa uzyskują ich charakterystyczny kolor z powodu karotenoidów, takich jak beta-kryptoksantyna. Pigmenty roślinne również zaopatrują w przeciwutleniacze warzywa takiej jak: słodkie ziemniaki, marchew, dynia i czerwona papryka. Niektóre badania sugerują, że jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w beta-kryptoksantyę może zmniejszyć ryzyko zachorowania na RZS i inne stany zapalne.

Czerwona i zielona papryka

Papryka – bez względu na kolor, i to czy jest ona łagodna czy ostra – jest bogatym źródłem witaminy C, która chroni kości i może chronić komórki chrząstki. Spożycie mniejsze niż zalecane 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn, może zwiększać ryzyko zwyrodnienia stawu kolanowego. Wystarczy pół szklanki czerwonej papryki, co zapewnia 100% dziennej dawki.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Cebula szalotka, pory, czosnek

Te ostre warzywa należą do rodziny amarylkowatych, które są bogate w przeciwutleniacz o nazwie kwercetyna. Naukowcy badają potencjalne możliwości kwercetyny do łagodzenia stanu zapalnego w chorobach takich jak RZS. Amarylkowate również zawierają związek zwany disiarczan diallilu, który może zredukować ilość enzymów uszkadzających chrząstki.

Oliwki

Choć technicznie rzecz biorąc, jest owocem i nie znajdziemy ich w alejce sklepowej z produkcją rolną, oliwki i oliwa z oliwek mogą być silnymi wojownikami w stanach zapalnych. Oliwa z oliwek zawiera oleocanthal, naturalny środek przeciwzapalny, który ma właściwości podobne do leków NLPZ, jak ibuprofen.

Czy należy unikać warzyw psiankowatych?

Bakłażany, papryka, pomidory i ziemniaki, wszystkie te warzywa należą do rodziny psiankowatych. Te warzywa zawierają solaniny, które są uważane, że nasilają ból stawów i zapalenie. Czy psiankowatych warto unikać?

„To anegdota, choć dla niektórych na pewno może to być prawdziwe, ale nie istnieją żadne badania naukowe, które udowadniają, że rzeczywiście powodują zapalenie lub pogarszają objawy” mówi. Warzywa psiankowate są bogate w składniki odżywcze, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety. Ale jeśli okaże się, że wywoła ból stawów, wtedy można ich nie jeść.

Gotowanie warzyw

Prawie tak samo ważne jak same warzywa, jest sposób w który się je gotuje. Gotowanie na parze jest lepsze niż gotowanie we wrzącej wodzie, ponieważ zachowuje składniki odżywcze w warzywach. „Nie używaj dużo wody, ponieważ witaminy i przeciwutleniacze mogą być wypłukiwane w wodzie”. Również ich nie rozgotowuj – przechowuj warzywa trochę „al dente”, aby zatrzymać w nich witaminy i minerały.

Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu, które dodaje dużo dodatkowego tłuszczu i kalorii, ale duś je.