Czy więcej błonnika powoduje mniejszy stan zapalny w RZS?

Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć stan zapalny.

Dieta bogata w błonnik może przynieść wiele korzyści. Owoce, warzywa, fasola, orzechy i produkty pełnoziarniste dostarczają witamin, minerałów, białka i zdrowych składników odżywczych. Mogą również pomóc obniżyć markery stanu zapalnego-kluczowy czynnik w wielu postaciach zapalenia stawów. Jednak większość Amerykanów spożywa znacznie mniej pokarmów bogatych w błonnik niż zalecają wytyczne rządowe.

Wielu chorych po 4 miesiącach w reumatoidalnym zapaleniu stawów notuje trwałą remisję po zastosowaniu protokołu DLS → czytaj więcej

blonnik

Nasz organizm potrzebuje dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalne włókna mieszają się z wodą z wytworzeniem żelu, który spowalnia trawienie. To pomaga organizmowi lepiej wchłonąć składniki odżywcze, i może również obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL ( „zły” cholesterol). Znajdziesz ten rodzaj błonnika w produktach spożywczych, takich jak orzechy, nasiona, fasola, soczewica, otręby owsiane i jęczmienia.

Błonnik nierozpuszczalny pomaga układowi pokarmowemu działać sprawniej. Powoduje, że stolec jest luźniejszy co sprzyja zapobieganiu zaparciom. Można uzyskać błonnik nierozpuszczalnego ze źródeł, takich jak warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i otręby pszenne.

Błonnik i Zapalenie – powiązanie

Niektóre badania wykazały, że ludzie, którzy są na diecie bogatej w błonnik, mają niższey poziom białka C-reaktywnego we krwi (CRP). CRP jest markerem zapalenia, który jest związany z chorobami takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), choroby serca i cukrzyca.

Nie można powiedzieć, że spożywanie większej ilości owoców, warzyw i innych pokarmów bogatych w błonnik pomoże stawom, ale obniżenie CRP to kolejny dobry powód, by je spożywać, mówi Dana E. King, MD, profesor medycyny rodzinnej w Virginia University w Morgantown.

Po części, dieta bogata w błonnik może pomóc zmniejszyć stan zapalny poprzez obniżenie masy ciała. Pokarmy bogate w błonnik również karmią pożyteczne bakterie żyjące w jelitach, które następnie uwalniają substancje, które sprzyjają obniżaniu poziomu stanu zapalnego organizmu Niższy stan zapalny niekoniecznie musi wiązać się z błonnikiem, ale raczej ze zdrowymi substancjami obecnymi w roślinach – tzw. Fitonutrientami, które obecne są w wysokobłonnikowych owocach, warzywach i pełnych ziarnach.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby

Przegląd z 2009 roku opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition, podaje, że 25 do 54 procent niższe stężenie CRP występuje u ludzi, którzy nie tylko spożywają produkty bogate w błonnik, ale który również stracili na wadze i spożywają zdrowsze jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze.

W innym badaniu, mężczyźni, którzy jedli dużo więcej owoców i warzyw – przechodząc z dwóch porcji dziennie do ośmiu – obniżyli poziom CRP o jedną trzecią. Naukowcy twierdzą, że spadek nastąpił głównie w związku z jedzeniem produktów bogatych w karotenoidy, przeciwutleniacze, które nadają marchwi i pomarańczy ich kolor.

Czy suplementy z błonnikiem działają?

Amerykanie, którzy nie przyjmują wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie, mogą się zastanawiać, czy suplementy zawierające błonnik mają taki sam wpływ na stan zapalny. Aby dowiedzieć się tego dowiedzieć, dr King przeprowadziła małe badania w 2007r. w których ludzie zostali losowo przydzieleni grupy o diecie bogatej w błonnik (około 30 gramów dziennie) lub do grupy która uzupełniała swoją dietę w błonnik psyllium. Wyższy błonnik – nie zależnie czy podany w diecie czy z suplementem-obniżał stężenie CRP. Jednak nie miało to takiego samego efektu u ludzi z nadwagą. „Spadek o 40% zaobserwowano u szczuplejszych osób, natomiast u osób z nadwagą tylko o 10%”, mówi dr King.

Kolejne, większe badanie dr King opublikowane w następnym roku wykazało również, że suplementy psyllium nie obniżają poziomu CRP czy innych markerów stanu zapalnego u osób z nadwagą lub otyłością. Dlaczego wyniki były zależne od wagi – nie wiadomo. Suplementy nie dostarczają wszystkich witamin, minerałów i innych składników odżywczych w obecnych w produktach spożywczych, które mogą przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego.

Maksymalizacja dziennego spożycia błonnika

Jak wiele błonnika potrzebujesz by czerpać jak największe korzyści zdrowotne? Wytyczne zalecają od 20 do 35 gramów dziennie, w tym zarówno błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego (większość Amerykanów uzyskuje zaledwie 14 gramów dziennie). W każdym posiłku, co najmniej jedną czwartą talerza powinno zajmować pełne ziarno: mąki pełnoziarniste, bulgur, płatki owsiane, pełne ziarno kukurydzy i brązowy ryż. Połowę talerza powinny zajmować owoce i warzywa.

Jeśli nie dbałeś o błonnik w przeszłości, stopniowo zwiększaj go w swojej diecie. Szybkie zwiększenie od 0 do 35 gramów dziennie może prowadzić do nieprzyjemnych objawów, takich jak gazy i wzdęcia. Obserwuj również jaki typ błonnika spożywasz. U niewielkiego odsetka osób, gluten, białko znajdujące się w pszenicy i innych zbożach, może faktycznie wzmagać stan zapalny. Jeśli jesteś wrażliwy na gluten i myślisz, że to może powodować stany zapalne stawów, porozmawiaj z lekarzem o wypróbowaniu innych pokarmów bogatych w błonnik.

Nie zapominaj także, aby pić dużo wody spożywając błonnik. Woda powoduje, że działanie błonnika jest bardziej skuteczny.