Alkohol i reumatoidalne zapalenie stawów

Jeśli w ogóle pijesz, pij w umiarkowanych ilościach

Jeśli lubisz kieliszek wina lub kufel piwa do obiadu, możesz się zastanawiać, czy alkohol jest przyjacielem czy wrogiem artretyzmu. Odpowiedź brzmi – po trochu z każdego.

alkohol-i-rzs

Trwałą remisję i znaczące ustąpienie objawów można uzyskać dzięki preparatowi Immunomodulin. → czytaj więcej

Znajdujący przyjemność w kieliszku lub kuflu, którzy robią to z pewną regularnością, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) , zgodnie z kilkoma badaniami. „Umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza … biomarkery stanu zapalnego, w tym stężenie białka C-reaktywnego, interleukiny-6 i TNF-alpha 2”.

Zapalenie jest tym, co sprawia, że stawy puchną i bolą, gdy masz zapalenie stawów. Uważa się, że działanie przeciwzapalne alkoholu jest również jednym z powodów, prawdopodobnego obniżonego ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u umiarkowanie spożywających go.

Jednak kluczowym słowem jest „umiarkowanie”. „Widzieliśmy, że dla kobiet, które piły od 5 do 10 gramów alkoholu dziennie, nie było zmniejszenia ryzyka wystąpienia RZS”. To przekłada się na mniej niż kieliszek wina lub piwa dziennie.

Gdy już masz zapalenie stawów, picie może mieć więcej minusów niż plusów. Wiele leków, które lekarz przepisuje do łagodzenia bólu stawów, nie powinno się mieszać z alkoholem – łącznie z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ), takimi jak ibuprofen (Motrin) lub naproksen (Aleve), które niosą ze sobą większe ryzyko krwawienia z żołądka i wrzody kiedy się pije. Z kolei mieszanie paracetamolu, metotreksatu lub leflunomidu (Arava) z alkoholem może sprawić, że wątroba będzie bardziej podatna na uszkodzenia.

Alkohol jest szczególnie problematyczny, jeśli masz dnę moczanowej . „Napady dny moczanowej mogą być wywołane przez żywność lub napoje bogate w puryny – jak np. piwo”. Destylowany alkohol i ewentualnie wino, może również powodować problemy dla osób z dną moczanową.

Jeśli masz zapalenie stawów i chcesz pić „Po pierwsze, uzyskaj poradę lekarza,” Costenbader zaleca. Nawet jeśli lekarz pozwoli, ogranicz się do jednej szklanki dziennie. Picie w nadmiarze jest szkodliwe dla organizmu na wiele innych sposobów. „Ryzyko innych rodzajów chorób rośnie przy większej konsumpcji alkoholu.” Schorzenia powiązane z piciem większych ilości alkoholu obejmują raka piersi, raka jelita grubego, raka przełyku, raka jamy ustnej i gardła, jak również choroby takie jak cukrzyca czy zawał.

Alkohol, jeśli zdecydujesz się go pić, powinien być tylko jedną małą częścią ogólnego zdrowego stylu życia. Lepszym sposobem aby chronić swoje stawy – i resztę ciała – to zdrowa dieta, ćwiczenia, kontrolowanie swojej wagi i nie palenie.

Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby